Vakantiestress Verminderen

Vakantie, leuk hè?

De voorpret die je als kind had, lijkt nergens meer te vinden. Je voelt je gestrest, deels omdat het project op je werk nog niet af is. Deels omdat jij  het gevoel hebt dat jij alles moet voorbereiden. De koffers van de kinderen moet inpakken en jouw to-do lijstjes blijven maar groeien. In plaats van opgewonden te zijn over de aankomende vakantie, voel je je overweldigd en uitgeput. 

Stress rond de vakantieperiode is een veelvoorkomend probleem. In de drukte van het dagelijkse leven, gecombineerd met de extra verantwoordelijkheden die komen kijken bij het plannen van een vakantie, kan het moeilijk zijn om echt te ontspannen en te genieten. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om je stressniveau te verlagen en weer in balans te komen, zodat je ten volle kunt genieten van je welverdiende vakantie.

Tips om Vakantiestress te Verminderen:

  1. Plan Vooruit, maar Wees Flexibel: Maak een overzichtelijke planning van wat er gedaan moet worden, maar wees ook bereid om je aan te passen als dingen anders lopen dan verwacht. Het is oké om niet alles perfect te doen.
  2. Delegeer Taken: Je hoeft niet alles zelf te doen. Betrek je partner en kinderen bij de voorbereidingen. Geef hen specifieke taken, zoals het inpakken van hun eigen koffers of het klaarmaken van snacks voor onderweg.
  3. Neem Tijd voor Jezelf: Gun jezelf rustmomenten tijdens de voorbereidingen. Een korte wandeling, een ontspannend bad of gewoon een paar minuten diepe ademhaling kunnen wonderen doen voor je stressniveau.
  4. Gebruik Spiertesten om Stress te Identificeren: Als kinesioloog raad ik aan om spiertesten te gebruiken om te ontdekken waar je stress vandaan komt en hoe je lichaam erop reageert. Dit kan je helpen gerichter te werken aan ontspanning en balans.
  5. Praktiseer Mindfulness: Mindfulness-oefeningen kunnen je helpen om in het moment te blijven en je minder overweldigd te voelen door alles wat er nog moet gebeuren. Probeer dagelijks een paar minuten te mediteren of gewoon bewust adem te halen.
  6. Stel Realistische Verwachtingen: Wees realistisch over wat je kunt bereiken voordat je vertrekt. Het is belangrijker om ontspannen en gelukkig te zijn dan om alles perfect te regelen.
  7. Maak Tijd voor Voorpret: Herinner jezelf aan de leuke aspecten van de vakantie. Praat met je gezin over wat jullie gaan doen, bekijk samen foto’s van eerdere vakanties, en geniet van de voorpret.
g4f53b6a44d5db5a73ed288294991e4e1826dd3dc90df8df090afeaaefc982b80085786c9a3ac04a16a50c6229e7460ef7d1ed1822f4fe1bdb6ea16a5ddb01960_1280-1149289.jpg

Vakantie is een tijd om te ontspannen, te genieten en nieuwe energie op te doen. Door bewuster met je stress om te gaan en te streven naar balans, kun je ervoor zorgen dat je vakantie begint op het moment dat je begint met plannen, en niet pas wanneer je aankomt op je bestemming.

"Ontspanning is niet de afwezigheid van beweging, maar de aanwezigheid van de rust in jezelf.”

Ik wens je een stressvrije voorbereiding en een heerlijke vakantie toe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *